Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PREVOZ POTNIKOV

Ministrstvo za infrastrukturo skrbi za izvajanje gospodarske javne službe javnega linijskega avtobusnega prevoza potnikov, ki jo izvaja 33 koncesionarjev, ki na leto prepeljejo 27,7 milijona potnikov in opravijo 47 milijonov kilometrov.
 
Z uvedbo subvencioniranih vozovnic za dijake in študente v letu 2012 se je ustavilo padanje števila potnikov v javnem potniškem prometu. V letih 2013, 2014 in 2015 se je število potnikov na medkrajevnih avtobusnih prevozih povečalo za štiri do šest odstotkov.
 
Subvencionirane vozovnice
Dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih so upravičeni do subvencioniranih vozovnic, ki so z uvedbo IJPP v letu 2017 postale enotne in omogočajo, da ima potnik večjo izbiro.
Enotna vozovnica omogoča potniku, da se pelje z vsemi vrstami prevoza (vlak, avtobus, mestni prevoz) in z vsemi prevozniki, ki vozijo na relaciji za katero ima vozovnico.
 
V začetnem obdobju je subvencionirana vozovnica namenjena dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih, v letu 2017 pa bodo postopno uvedene vozovnice tudi za vse druge skupine potnikov.
 
Na portalu subvencioniranega javnega potniškega prometa, ki je namenjen informiranju potnikov o sistemu subvencioniranih prevozov dijakov, študentov in udeležencev izobraževanja odraslih, so na voljo vse informacije povezane s sistemom subvencioniranja.

 
Na Informacijskem portalu za potnike so objavljeni vsi podatki o registriranih voznih redih in možnost načrtovanja poti.

 

Medkrajevni daljinar

 

Ministrstvo za infrastrukturo na podlagi 51. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2) vodi medkrajevni daljinar v notranjem cestnem prometu. Daljinar vsebuje relacije med avtobusnimi postajami in postajališči s kilometrskimi razdaljami ter potovalnimi časi. Daljinar je obvezna podlaga za izdelavo avtobusnih voznih redov v javnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem prometu.

 

Daljinar 2019R01 (xls), stanje 1.1.2019