Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VODSTVO

Ministrica za infrastrukturo

 

 

mag. Alenka Bratušek


rojena 31. 3. 1970

magistrica znanosti s področja menedžmenta neprofitnih organizacij


V Celju je zaključila Srednjo naravoslovno-matematično šolo, leta 1994 diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2006 pa magistrirala na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja menedžmenta neprofitnih organizacij. 


Po kratkotrajnem delu v manjšem tekstilnem podjetju se je leta 1995 zaposlila na Ministrstvu za gospodarstvo in med drugim sodelovala pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva. 


Od leta 1999 do leta 2011 je delala na Ministrstvu za finance. Generalna direktorica Direktorata za proračun Ministrstva za finance je bila od leta 2006. Odgovorna je bila za državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 je sodelovala pri pripravah na predsedovanje Slovenije Evropski uniji, vodila je podskupino za proračun.


Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 je bila izvoljena za poslanko. V parlamentu je takrat kot poznavalka javnih financ prevzela vodenje Komisije za nadzor javnih financ.


Leta 2013 je bila kot prva ženska v zgodovini naše države izvoljena za predsednico Vlade Republike Slovenije. Vodenje države je prevzela v doslej najtežavnejšem obdobju samostojne Slovenije. Zaradi njenega odločnega ukrepanja država ni bankrotirala, v Slovenijo nismo dobili t.i. trojke. 


Po razkolu v stranki je leta 2014 odstopila s premierskega položaja, ustanovila svojo stranko in bila na predčasnih volitvah v Državni zbor leta 2014 v volilni enoti Kranj ponovno izvoljena za poslanko. S podporo državljanov njenemu preteklemu delu v vlogah predsednice vlade in aktivne poslanke je Stranka Alenke Bratušek, ki jo vodi vse od ustanovitve, tudi po predčasnih volitvah v Državni zbor 2018 ostala parlamentarna stranka.

 

13. 9. 2018 jo je Državni zbor Republike Slovenije imenoval za ministrico za infrastrukturo.
 

 

Državna sekretarja

 

 

 

mag. Bojan Kumer

 

magister znanosti s področja elektrotehnike

 

Bojan Kumer je leta 2001 diplomiral in leta 2008 magistriral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

 

Svojo poklicno pot je začel leta 2001 v podjetju Elektro Celje in že leta 2003 prevzel vodenje nakupa in prodaje električne energije, nato pa še istega leta postal vodja enote za trženje z električno energijo. Izvršni direktor trženja z energijo Elektra Celje je postal leta 2004. V vlogah, ki jih je imel, je poskrbel za dvig učinkovitosti in uspešnosti, razvoj novih produktov in storitev, prenovo procesov prodaje in nakupa električne energije, pogajal se je o nakupih energije in upravljal energetski portfelj Elektra Celje.

 

Po opravljenem magisteriju elektrotehniške znanosti se je leta 2009 zaposlil v podjetju GEN-I kot vodja projektov za razvoj poslovanja v tujini in aktivno sodeloval pri uspešnem prodoru podjetja na tuje trge na področju prodaje. Leto zatem je postal vodja služne prodaje ključnim kupcem – v času njegovega vodenja je skupaj z ekipo dosegel, da je GEN-I postal največji dobavitelj električne energije v Sloveniji.

 

Leta 2013 je bil v vladi Alenke Bratušek imenovan za državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, zadolžen za področje energetike. Pripravljal je zakonodajni okvir, strateške energetske dokumente in predlagal vladne usmeritve na področju energetike.

 

Od leta 2014 je bil direktor družbe Elektro energija in jo iz družbe z izgubo spremenil v zelo dobičkonosno.

 

14. 9. 2018 ga je Vlada Republike Slovenije imenovala za državnega sekretarja Ministrstva za infrastrukturo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nina Mauhler

 

magistrica ekonomskih in poslovnih ved

 

Nina Mauhler je diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in svoje znanje ekonomije in menedžmenta še nadgradila na podiplomskem študiju na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor.

 

Ima večletne vodstvene izkušnje iz zasebnega in javnega sektorja. Prvi vodstveni položaj je prevzela leta 2001 v podjetju Prevent, kjer je bila odgovorna za proces oskrbe proizvodnje od nabave do prodaje končnih izdelkov. Med letoma 2003 in 2008 je bila direktorica komerciale v podjetju Stroji, skrbela je za nabavo, skladiščno poslovanje in prodajo.

 

Leta 2008 se je zaposlila v Leku, leto kasneje pa najprej delovala kot svetovalka generalnega direktorja Slovenskih železnic za področji komerciale in nabave, nato pa postala generalna direktorica Direktorata za železnice in žičnice takratnega Ministrstva za promet. Kot vodja direktorata je pripravljala predloge zakonodaje, usklajevala zakonodajo s pravom EU in nadzorovala izvajanje infrastrukturnih projektov na področju železniške infrastrukture. Pri delu je sodelovala tudi z drugimi ministrstvi, predvsem z Ministrstvom za finance.

 

Leta 2012 je znova začela delati v zasebnem sektorju. Vodila je invalidsko podjetje Jelka, nato pa maja 2016, po uspešno izvedenem projektnem vodenju prestrukturiranja in optimizacije poslovnega področja v TAM Europe, dobila ponudbo za delo v tem mariborskem podjetju.

 

Do imenovanja za državno sekretarko Ministrstva za infrastrukturo je v Tamu vodila oddelek plana, nabave in logistike.

 

14. 9. 2018 jo je Vlada Republike Slovenije imenovala za državno sekretarko Ministrstva za infrastrukturo.